Ik ben de trotse moeder van een 9-jarige tweeling, Bente en Elin. De meisjes zijn te vroeg geboren (na 24 weken zwangerschap) en hebben een heftige start in de couveuse gehad. De jongste, Elin, heeft daar een hersenbeschadiging en een gehoorsbeschadiging aan over gehouden. Zij is spastisch aan alle ledematen en rolstoelgebonden

Bente vroeg zich af wat ‘gehandicapt’nu eigenlijk betekende, en stelde erg veel vragen. Na een zoektocht in de bibliotheek kwam ik, erg teleurgesteld, met een lege tas thuis. Met mijn ervaring als kleuterjuf ben ik zelf in de pen geklommen en heb een verhaaltje voor haar geschreven, geïllustreerd door Peggy Vastbinder.

Toen Bente naar de kleuterschool ging, hadden haar klasgenootjes ook erg veel vragen als ik met Elin de klas inkwam. Op een ochtend heb ik het in de kring op de basisschool van Bente voorgelezen en er kwam een erg interessant kringgesprek op gang. Ook de juf was erg enthousiast. Mijn omgeving stimuleerde mij om het toch uit te geven, en werd ik door vrienden, familie en kennissen financieel gesteund om het hele project te bekostigen!

Op een festival in Amsterdam, zomer 2011, kwamen we terecht op een verhalenboot met Peter Faber. Elin was dol op hem, ze verdronk haast in zijn enthousiasme. Zijn Vitamine spreuk: ‘Ik kan het, ik wil het, ik doe het, NU!, zette mij ook aan het denken. Ik moest mijn project doorzetten! Nu! Zijn woorden inspireerden mij enorm. Het bijzondere is, dat hij zelfs mijn boekje van een voorwoord heeft voorzien. Mooier kon haast niet!

Het festival waar wij waren, werd mede georganiseerd door NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Van elk boekje dat verkocht wordt, gaat een euro naar deze stichting. Zij steunt honderden projecten in Nederland, zodat kinderen en jongeren met een beperking gewoon kunnen spelen, leren, sporten, wonen en werken.

Mijn doel met het boekje is, om ‘gezonde’ kinderen, te laten inzien dat als een kind er anders uitziet, of de ‘gewone’dingen niet kan, hij of zij niet eng of raar is. Wij worden ook regelmatig aangestaard of nagekeken, en wordt Elin vaak niet in het spel betrokken. Ik hoop dat de positiviteit die Bente uitstraalt in het boekje, anderen zal inspireren.
Neem vooral een kijkje op de site, en neem contact op met vragen of reacties! Ik kom graag mijn boek laten zien op uw school, of instelling!

Bij columns zal ik wekelijks een column schrijven over ons leventje, dus kom gewoon af en toe terug voor nieuwtjes!

Marie-José Schelvis- Hugen

2441078

Fotografie: Vincent de Vries – Rodi Media.